L-theanin: 17 dolog, amit tudnod kell

[Total:    Average: /5]

L-teanina: 17 dolog, amit tudnod kell

Az L-theanin aminosavak, glutaminsav és glutamin szerkezeti kombinációja. Ez azt jelenti, hogy minden részecskének hasonló alakja van.

Mi az L-theanin?

Bár ez egy úgynevezett nem esszenciális aminosav (gyakran jelen van láncokban), az l-teanin szerkezete hasonló, mint egyetlen molekula. Az “L” a névben “balra” utal, szemben a “dextrózzal”. Valójában egy molekulát jellemez, hogy hajlamos uralni egy elemet, ugyanúgy, ahogy a jobb és a balkezességet egy átlagos ember jellemzi.A balkezes “molekulák” balkezesek “és” dextróz “molekulák” jobbkezesek “.A bal és jobb oldali részecskéknek különböző tulajdonságaik vannak.Az L-teanin egyike a sok terápiás célra felhasznált kiegészítésnek. Kapszulában vagy tea formájában kapható. Biztonsága általánosan elismert és elfogadott. Az ősi őslény által felfedezett L-teanin bizonyítja az ősi kínai tudás 4700 évvel ezelőtti eredményeit is, amelyek még mindig előnyösek a modern világunkban.

Az L-theanin alternatív nevei

Számos alternatív kémiai meghatározás létezik az L-theanin számára, beleértve:

– 5-N-etil-glutamin– L-glutaminsav – gamma-etilamid.
– Theanin
– Suntheanine (az L-theanin szabadalmazott neve)

Hogyan működik az L-theanin?

Mivel szerkezetileg hasonló a glutamáthoz, az L-teanin áthaladhat a vér-agy gáton, vagyis közvetlenül elérheti az agyat anélkül, hogy szükség lenne egy további katalizátor-molekulára. Az L-teanin az agyban több azonos idegi kapcsolódási ponttal kölcsönhatásba léphet, mint a gamma-amino-vajsav (GABA), amely fontos neurotranszmitter a szorongás és a stressz szabályozásában. Az L-teamin blokkolja az NMDA-t saját receptoraiból is. Ez utóbbi az a tulajdonság, amelyen az l-teanin leromlást gátló hatása alapul, mivel az NMDA neurotoxikus hatást fejt ki.

Ezenkívül az L-theanin stimulálja a fűszeres vagy umami ízt, ami hasznos a testsúlycsökkentő folyamatokban.Végül a 2-teanin növeli a neurotranszmitterek szintjét az agyban. Ezek közé tartoznak a dopamin, a GABA, a glicin, a BDNF és az NGF, amelyek mindegyike fontos az emberi érzéshez a szorongás és a depresszió szempontjából. Az, hogy az l-teamin növeli-e az agyban a szerotoninszintet, ellentmondásos. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy igen, míg mások az L-teanin adagolása után csökkentik a szerotoninszintet. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeket a vizsgálatokat patkányokon végezték el, és nem embereken.

Milyen hatással van az l-theanin alkalmazása?

Az L-theanin számos javulást hoz a test különböző funkcióinak és rendszereinek teljesítményében, beleértve az agyi és májfunkciókat is.Az anyag terápiás felhasználásának felfedezése az ókori Kínából, 4700 évvel ezelőtt nyúlik vissza. Talán az l-teanin leggyakoribb alkalmazása a nyugtató hatása. Az anyagot “kapszula meditációnak” nevezik, mert képes a pihenés állapotának megerősítésére, a szellemi éberség egyidejű növelésével együtt. Ez a lelkiállapot hasonló a meditációhoz. A “kapszulamitáció” jelenségével kapcsolatban az L-teanin növelheti az alfa hullámok termelését az emberi agyban. Az alfa hullámok összefüggnek a nyugodt, tudatos működés állapotával. A kérdés az, hogy az alfa hullámok relaxációt okoznak-e, vagyis a relaxáció alfa termelést okoz-e. Emellett a könnyű szívesség növeli a koncentrációt.

Az ilyen kognitív javulás nemcsak az átlagos személy számára előnyös, hanem a mentális zavarokkal küzdők számára is, akikben a neurotranszmitterek koncentrációja csökken.Az egyik példa az ADHD. A jó kognitív funkcióért felelős neurotranszmitterek csökkenő koncentrációi szintén megfigyelhetőek depressziós rendellenességekben, fejsérülésekben és az agyműködés egyéb rendellenességeiben. Kevés kutatás áll rendelkezésre az l-teanin szorongás-ellenálló tulajdonságairól. Minden vizsgálatot kis léptékben végeztünk. Az anyag azonban megakadályozhatja a jelenséget neurotoxicitásként ismertnek, amely a sejtek oxidációjával és halálával függ össze. Ezenkívül az L-teaninnak kitett sejtek csökkentett nitrogén-oxid termelést mutattak, ami hozzájárul a neuronok halálához. Ezek az eredmények ígéretesek az L-teanin, mint megelőző intézkedés Alzheimer-demencia ellen, valamint a nagy termelékenységű agyi funkciók későbbi megőrzésére. A neuropszichológiai vizsgálatok előtt és után a kognitív funkciók javultak a mentális zavarban szenvedőknél a zöld tea és az L-teanin beadás után is. Azonban a zöld tea használata ebben a vizsgálatban némileg gyengítette az eredményeket, és a tudósok nem tudják, melyik tényező felelős az eredményért.

Számos beteg hirdet az L-theanin azon képességét, hogy csökkentse az alkohollal szembeni negatív fizikai hatásokat a szervezetben, mind ivás közben, mind utána.Ami az L-teanin fogyását illeti, számos kisméretű vizsgálatot végeztek, és gyakran használtak zöldtea vagy zöldtea kivonatokat a tiszta L-teanin helyett. Ezek a tényezők megnehezítik annak megállapítását, hogy maga az L-teatin hozzájárul-e a súlycsökkenés megfigyelt növekedéséhez, vagy hogy más zöld tea összetevők, például polifenolok és katechinek felelősek-e. Az L-teanin-karcsúsítás hatásai ezért nem voltak egyértelműen megállapítva.

Az l-theanin forrása az élelmiszerben

A tudományos irodalomban hiányzik az L-teanin forrása az élelmiszerben, kivéve az egészséges zöld teát. Érdemes megemlékezni, hogy az l-teanin előfordulása minden fajta, nem csak zöld. Az anyag a fekete teaben különböző mennyiségben van jelen, attól függően, hogy mennyi ideig forralják a teát. Egy erős csésze fekete tea körülbelül 20 mg l-teanint tartalmaz. Érdemes megemlíteni, hogy minden tea egy növényből származik.Camellia sinensisde a leveleket különböző módon dolgozzák fel, így az így előállított termékeket eltérő mértékben oxidálják, ami eltérő eredményt ad.

Mennyit tudok biztonságosan l-theanin?

Az L-theanin megfelelő dózisa a páciens állapotától, valamint a pótlást igénylő személy egyedi metabolizmusától és preferenciáitól függ.A tipikus kezdő adag 50 mg, de még ennél is alacsonyabb lehet, ha érzékeny a pszichoaktív anyagokra.A maximális dózis napi kétszer 200 mg lehet kiegészítőkben – ha óvatosan alkalmazzák. Ha 400 mg felett egy megadót használ, egyes felhasználók azt jelentik, hogy elérik a “magas L-teanint”. A reakciót eufórikusnak nevezik. Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek az ismételt túladagolás specifikus hatásainak előfordulását mutatják az ilyen L-teanintartalmú koncentrációk és az L-teanin túladagolásáról. Az FDA úgy értékelte a teanin kiegészítését, mint a GRAS (általánosan biztonságosnak tekintett), és megtagadta a biztonsági aggályok nagy részét. Az egészségügyi hatóságok azonban nem javasolják, hogy a theanint sokszor magas dózisban vegyék be.Végtére is, senki sem akarja, hogy elsőként jelentse az L-teanin túladagolását.

Mikor jelentkezik az l-theanin hatása?

Az l-teanin hatása 20 és 40 perc közötti. A megnyugtató hatás korábban látható, de az alfa hullámok előállítása nem növelheti negyven percig vagy tovább. Egy óráig eltarthat az l-teanin álmosságának megjelenése.

Mikor kell az l-theanint alkalmazni?

A szorongás és a demencia megelőzésére az l-theanin napi kiegészítésként használható.Más célokra felhasználható, ha szükséges. Például, ha elaludni szeretne, 200 mg l-teanint körülbelül egy órával az ágy előtt elviselhet, ami könnyebbé teszi az alvást. Annak érdekében, hogy kihasználhassa az 1-teanin szorongásellenes tulajdonságait, reggel 100-200 mg-ot vehet fel; ez megnyugtatóan megnyugtat. A klinikai vizsgálatok során nem állapítottak meg l-teanin terápiás dózisát. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az ilyen klinikai vizsgálatok elvégzésére szolgáló központok elsősorban szintetikus és laboratóriumi anyagokra összpontosítanak, és ritkán végeznek növényi vagy táplálékkiegészítő anyagokat.

Mennyi ideig tart az l-theanin a testedben?

Az L-theanin felezési ideje 2,5-4,5 óra.Ez azt jelenti, hogy a szervezet az ebben az időben eredetileg vett kiegészítők felét az adott máj enzimek rezisztenciájától függően metabolizálja. Minél aktívabb a májanyagcseréje, annál gyorsabban fog lebontani. További 2,5-4,5 óra múlva a maradék fele metabolizálódik, és így tovább, amíg az l-teanin teljesen tisztul a szervezetből. Természetesen észrevehető hatások eltűnnek, mielőtt a kiegészítő teljesen eltűnik a szervezetből. Általában az ember többé már nem veszi észre az anyag hatásait a második féléletidő után, öt-kilenc órával a termék bevétele után. Azt javasolják, hogy a napi dózisban a gyors metabolizmussal rendelkező személy egyszerre három adagot emészt fel, amikor a lassabb anyagcserével rendelkező személy egy vagy két dózist emészt.

L-theanin és …

L-theanin és melatonin

A melatonin természetesen előforduló hormon, amelyet a tobozmirigy termel. Fontos szerepet játszik az alvás és az ébrenléti ciklusban, és nincsenek tanulmányok a melatonin és az L-teanin kombinációjának az emberekre gyakorolt hatásairól. Egy 2005-ben közzétett áttekintő cikkben. Megállapították, hogy a melatonin tulajdonságai, mint az álmosság és a megtartása, minimálisak, de jelen vannak. Másrészről, a vizsgálatok még nem mutatják, hogy az L-teanin alvási tulajdonságokkal rendelkezik. Az összetevők kiegészítése érdekében a gyártók melatonin és L-teanin kombinációját kínálják az alváskészítményekben.

L-teanin és koffein

Az L-teanin és a koffein keveréke olyan kombináció, amely energiát kölcsönöz. A kutatások szerint számos előnnyel jár a koffein teával való fogyasztása. Feltételezik, hogy az emberek, akik étrend-kiegészítők, vagy teát ittak, és akik koffeinmentes italokat isznak, ugyanazokat a pozitív hatásokat élvezik. Az l-teanin és a koffeinbevitel kombinációjának kutatásai során ismételten előforduló hatások közé tartozik az a képesség, hogy figyelmet kell fordítani az éberség és a figyelemfelkeltés nélkül.

Ráadásul a kísérleti alanyok úgy értékelték, hogy a koffeinfogyasztás következtében nem érzik idegesek vagy idegesek, de tapasztalták a koffeinbevitel előnyeit, például a kognitív javulást. A tipikus dózisok a tudományos vizsgálatokban 100 mg l-teanint és 50 mg koffeint, 100 mg l-teanint és 50 mg koffeint tartalmaztak.Ha a koffein adagja meghaladta az l-theanin adagjának felét, az utóbbi nyugtató hatása megszűnt.

Mind az i-teanin, mind a koffein megváltoztatja az agyhullámok aktivitását, mivel az l-teamin képes stimulálni az alfa agyhullámokat és a koffeint, ami növeli a béta hullámok termelését. Az alfa hullámok a vigyorok relaxációjához kapcsolódnak, és a béta hullámok azt jelzik, hogy az agy figyelmes ébrenlétre képes. Ahogy a béta hullámok növekednek, az alfa hullámok csökkennek, és fordítva. Az l-teanin és a koffein kombinációja növeli az alfa hullám termelését az L-teanin által termelt szinten túl. A cselekvés mechanizmusa nem ismert, de ezt ismételt tanulmányok mutatják.

L-theanin és Adderall

Egyes neurotudósok azt javasolták, hogy az L-teanint az Adderal és más stimulánsok helyettesítsék a figyelemhiány kezelésében. Az l-teanin hatásai közé tartozik a koncentráció és a mentális javulás, ami az ADHD kezelésének célja. A kiegészítésnek nincs sok mellékhatása a stimulánsoknak. Az AD-ben az l-teanin klinikai hatékonyságát nem vizsgálták. Nem áll rendelkezésre információ arról sem, hogy az Adderal és az l-teanin kölcsönhatásba léphet, és nem tehet koffeint és l-teant.

L-theanin és alkohol

Az alkohollal kombinálva az l-teanin-kiegészítés csökkenti a máj enzimaktivitás termelését alkohol fogyasztás után. Javasolt, hogy az L-teamin megakadályozza az alkohollal indukált szabadgyökök képződését, és hatékonyan hat a hosszú távú májkárosodásra, gyakran a magas alkoholfogyasztás mellett. Az L-teanin és az alkohol további interaktív hatásai csökkentik az alkohollal szembeni toleranciát. A italok azt jelentik, hogy kevesebb ital szükséges a mérgezés állapotának eléréséhez, mint máskor. Sokan azt is jelentik, hogy egy kisebb, másnapos kellemetlen alkoholfogyasztás után kisebb hangulatot érez. Képes elképzelni, hogy egy aminosav modulálná a stimuláns stimuláló hatását, ugyanakkor szinergikusan növeli az egyén képességét a figyelem középpontjába.

L-theanin és 5-HTP

A neurotranszmitter prekurzor szerotonin, 5-HTP vagy 5-hidroxi-triptofán önálló kiegészítés, vagy más kiegészítőkkel kombinálva, beleértve az l-teannint is. Ezek a kiegészítők növelik a GABA szintjét az agyban. A fokozott GABA-szintek várhatóan szubjektív érzést keltenek a csökkent stressz és a megnövekedett relaxáció során.

L-theanine on …

L-Theanine a félelemért

A formális tudományos vizsgálatok nagymértékben értékelik az L-teanin hatékonyságát skizofrénia és szorongás miatt. Ezek az eredmények nagyon ígéretesek, de nem alkalmazhatók az általános lakosságra. Az l-teanin és a szorongás közötti összefüggést értékelő másik tanulmány a fiziológiai és pszichés stressz reakciókat vizsgálta a kiegészítés alkalmazása előtt és után. Az L-teanin szerény szorongáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

L-theanin egy éjszakai alváshoz

Annak ellenére, hogy az l-teanin demencia nélkül működik, nyugtató hatása van, ami könnyebb elaludni. Azonban a legtöbb tudományos vizsgálat, amely az l-teanin alvásra gyakorolt hatását értékeli, kimutatta, hogy nem segített az embereknek gyorsabban aludni vagy hosszabb ideig aludni. A vizsgálatokat tipikus 200 mg-os vagy annál kisebb adagokban végezték. Magasabb dózisoknál további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a pótlás hatékonyabb-e a kitöltés esetén.

L-theanin az idegfájdalomhoz

Nincs tudományos vizsgálat az L-teanin idegfájdushoz, más néven neuropátiás fájdalomhoz való hatásának értékelésére. Egy tanulmány egy másik zöld tea összetevő, az epigallokatechin-gallát (EGCG) hatását értékelte patkányok diabéteszes idegfájására, és arra a következtetésre jutott, hogy a készítmény hatásos, de nem tekinti az l-teanin lehetséges hatásait. Vannak anekdotikus jelentések az L-teanin hatékony alkalmazásáról a posztoperatív neuralgiában, a herpeszes robbanás utáni idegi fájdalom, de nem végeztek formális vizsgálatokat.

L-theanin a depresszióhoz

Csak egy hivatalos vizsgálatot végeztek azokkal az emberekkel, akik értékelték az L-teanin depresszív tünetekre gyakorolt hatását. Ezek a kutatók azt találták, hogy nyolc hetes L-teanin-kezelés szignifikánsan csökkentette a depressziós tüneteket, beleértve az alvászavarokat, a kognitív károsodást és az általános depressziót standardizált mérlegekkel mérve. Az L-Theanin pozitív hatást gyakorol számos neurotranszmitterre, amelyek szerepet játszanak a depresszióban. Néhány patkányvizsgálatban kimutatták, hogy az aminosav növeli a szerotonin termelést, és mások azt mutatják, hogy csökken, de a szerotonin nem az egyetlen humán hangulatú neurotranszmitter.

L-Vonat a másnaposságra

A Caracon egy összetett jelenség, amely gyakran egy intenzív alkoholfogyasztási epizódot kísér. Számos fizikai tényező okoz kellemetlenséget a másnaposságra, beleértve a dehidrációt és az alkohollal lebomló termék jelenlétét, az alkohol-dehidrogenázt a vérben. További tényező a GABA neurotranszmitter kimerülése az alkohol intenzív fogyasztása után. Az L-teanin növeli a GABA szintjét az agyban, javítva ezzel a kellemetlen érzést az ébresztés során.

L-theanin vs …

L-theanin és a GABA

Mivel a GABA molekula túl nagy ahhoz, hogy áthaladjon a vér-agy gáton, a GABA szedése nem részesül a megnövekedett neurotranszmitter-szintekben az agyban. A magasabb GABA-szint elérése érdekében sokkal hatékonyabb, ha közvetve növeli a kiegészítőket.

L-theanin szerződéses kivonat a zöld tea

Az L-theanin a zöld tea kivonat egyedi összetevője. Ha tiszta l-teanint szeretne fogyasztani, ne feledje, hogy a zöld tea kivonat egyéb összetevőket tartalmaz, beleértve az epigallokatechin gallátot, a katechint és a koffeint.

L-theanin és a Xanax

Az Alprazolam, a Xanax márkaneve 1981 óta áll rendelkezésre. Rövid ideig tartó és eléggé addiktív hatású, hosszú időn át. Az L-teaninnak hasonlóan az AAB GABA mechanizmusára is hatással van.

L-teanin vs. L-glutamin

A glutamint elsősorban súlycsökkenésként és izomépítési segédeszközként értékesítik. Emésztőrendszeri problémák, köztük fekélyes vastagbélgyulladás és irritábilis bél szindróma segítése is jelzi. A vizsgálat során a glutamint csak kontroll anyagként használták fel közvetlenül az l-teaninnal. A glutamin patkányokban nem volt vérnyomáscsökkentő hatása, mint az l-teanin esetében.

L-teanin vs. kecske gyökér (valerian)

A kecske gyökere hatékonysága az alvás indukálásában továbbra is ellentmondásos a tudományos irodalomban. A 2006-ban közzétett áttekintő cikk megjegyzi, hogy az eddig elvégzett tanulmányok módszertanilag hibásak és nem elégségesek a végleges következtetések levonásához. A Valerian népszerű pihenés és kiegészítés.

L-teanin vs. szuntanin

Az S untanina az l-teaninból származó márkanév. A gyártó ezt “tisztább, koncentráltabb formában” írja le. A drágább l-teanin-kiegészítők értékelései hasonlóak a suntaninéhoz. Az L-teamin növeli a GABA szintjét az agyban, javítva ezáltal a másnaposság kellemetlen tüneteit.

Interakciók és ellenjavallatok az L-theanin fogyasztására

A GABA és a valerian fokozzák az l-teanin szinergetikus hatását, ami intenzívebb hatást eredményez. Az l-teanin és a koffein kölcsönhatásait a fentiekben tárgyaljuk. Összefogva mindkettő álmosságot és álmosságot okoz nekünk apátiás nélkül. Az L-teanin vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik az állatokban, de ez embereken nem igazolt.A hatás nem jelentkezik, ha korábban nem észleltek magas vérnyomást.Azonban ellenjavallt volna, ha az i-teanint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel keverték, mivel a vérnyomás veszélyesen alacsony szintre emelkedhet. Egyszemélyes vizsgálat szerint a nagy mennyiségű zöld tea fogyasztása csökkenti a warfarin hígításának hatékonyságát. Az l-teanin és más gyógyszerek egyéb kölcsönhatásait nem találták.

A súlycsökkenés l-theaninnal

A különböző anyagoknak a testsúlycsökkentésre gyakorolt hatását értékelő legtöbb tanulmány tartalmaz még a zöldtea-kivonat egyéb komponenseit is, ezért nehéz az L-teanin önmagában a testsúlycsökkenésre gyakorolt hatását felmérni. Az étvágycsökkenés nagyobb dózisú l-teaninnal fordul elő, ezért természetes azt feltételezni, hogy fogyni fog. Az L-theanin a zöld tea egy umami vagy fűszeres ízét adja, ami a jóllakottság érzéséhez vezet, ami szintén hasznos lehet a fogyás tervekben. Vannak, akik stresszes túlfeszültségben szenvednek. Az L-teanin-kiegészítő lenyelése a stressz-reakció csökkentése és a pihentetés elhomályosítása érdekében a túlfogyasztással járó stressz csökkenéséhez vezethet.

Az l-theanin használatának előnyei

Nagy előnye az, hogy képesek széles körű L-teániinadagokat alkalmazni a túladagolástól való félelem nélkül. Jelentős előnnyel jár az L-teanin terápiás alkalmazása a demenciában szenvedő szorongás enyhítésében.

Az l-theanin fogyasztásának mellékhatásai

Az l-theanin mellékhatásai ritkák. Ezek közé tartozik az émelygés, fejfájás, szédülés és étvágytalanság. Az l-theanin mellékhatásai gyakran csak nagyobb dózisokban jelentkeznek.

L-theanin – összefoglaló

Összefoglalva, az L-theanin egy nem esszenciális aminosav, számos terápiás jellemzővel és minimális mellékhatással. Serkenti az alfa-agyhullámok kialakulását, nyugalmi éberséget okozva a figyelem veszélyeztetése nélkül. A kiegészítés megakadályozhatja vagy késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását; hogy a kognitív gyengülést elindító emberek valamilyen javulást tapasztalnak a lantin-kiegészítés megkezdésekor. Az L-teanin olyan italok számára nyújt segítséget, akik el akarják kerülni az alkohol negatív hatásait. Az L-teanin védőhatást fejt ki a másnaposság és májkárosodás ellen.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy az l-theanin álmosságát indukáló tulajdonságok vannak, a stresszcsökkentő képesség a nap folyamán pihenésre hasznos.Az L-teaninnak a szorongás és a depresszió kezelésére vonatkozó vizsgálata előzetes, de ígéretes. A felhasználók által írt L-teanin értékelések nagymértékben pozitívak, és mindenképpen említést tesznek a nyugodt koncentráció hatásáról és arról, hogy miként mérséklik a kiegészítés stimulációját a koffein tartalmú italok okozta szorongás érzése.

About Kelemen Gréta 373 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*