GABA – blokkolja a neurotranszmittereket az egészség javítása érdekében – 11 dolog, amit tudnia kell

[Total:    Average: /5]

A GABA rövidítés a gamma-amino-vajsavnak, amely gátló (pihentető) neurotranszmitter, amelyet tipikusan az agyban termelnek, hogy megakadályozza a stimulációt.Ezenkívül a GABA a legtöbb emberben nyugtató hatásokat vált ki, és növeli a szerotonin természetes termelését a szervezetben. Ha az agy nem termel elég GABA-t, a hiány hiányának sajátos jelei jelentkezhetnek. Míg néhányan viszonylag enyheek, mások súlyosabbak lehetnek, például epilepszia, szorongás, álmatlanság és depresszió.

Mi a GABA?

A GABA-t főként az elmúlt évtizedekben vizsgálták. 1883-ban a tudósok először kifejlesztettek egy természetes GABA (természetes nyugtató) kiegészítőt, amely a mikroorganizmus és a növény metabolikus folyamatainak kombinációjából származott.Menjünk vissza 1950-re: a tudósok felfedezték, hogy a GABA olyan dolog, ami az emlőrák központi idegrendszerének részeként alakul ki az emberi agyban. Napjainkban ismert, hogy a GABA nem csak a második leggyakoribb neurotranszmitter az agyunkban, hanem a leggyakoribb inhibitor.Az emberek megveszik a pulton, hogy jobban megbirkózzanak az idegrendszeri betegségekkel és a testépítéssel, mert közvetlenül szabályozza az izomfeszültséget. Habár sokan ma ismert a neurotranszmitterekről, a GABA teljes potenciálját meg kell határozni.

Következtetés: A GABA egy jelentős neurotranszmitter, amelyet a kutatók csak nemrégiben fedeztek fel és értettek meg.

Hogyan működik a GABA?

A GABA blokkolja az agyi jeleket (neurotranszmissziókat), amelyek túlzott ingerlést okoznak, ami az agy kiegyensúlyozott biokémiai egyensúlyát eredményezi. Dr. Alan Pressman szerint a glutamát akkor következik be, amikor a glutamin kölcsönhatásba hozható elegendő B6-vitaminnal. Amikor ezt a glutamátot megfelelő mennyiségű B6-vitaminnal kombináljuk, GABA-t állítunk elő.Egészséges agyban a szervezetben lévő neurotranszmitterek 40% -a GABA és a glutamát a fő izgatáló neurotranszmitter. Mivel az előbbi a központi gátló, a neurobiológusok a GABA “Brake Brake Pedal” -ot hívják, ami nyugtatja az idegrendszert.

A GABA és a glutamáterg szinapszisok a szinaptikus relék több mint 85% -át teszik ki a normális agyban. Sok szinapszis több mint egy neurotranszmittert használ. Az egész agy elfogadja a noradrenalin innervációját. Az utóbbi években a tudósok észrevették, hogy a súlyos depresszióban, skizofréniában és más mentális betegségekben szenvedők túl sok glutamátot tartalmaznak az idegrendszerükben. Azok a farmakológiai antidepresszánsok, amelyek csökkentették a plazma glutamátszintjét, megmutatták, hogyan kell egyensúlyba hozni az excitatív és nyugtató neurotranszmitterek közötti egyensúlyt.

Következtetés: A GABA a neurotranszmitterek aktivitását egyensúlyba hozza az agyban a neurotranszmisszió gátlásával, míg más neurotranszmitterek stimulálják.

A GABA előnyei

A GABA-t főként az agyhoz kapcsolódó problémák kezelésére használják, bár tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy pozitív hatással van más olyan állapotokra is, mint az agyi rendellenességek:

 • magas vérnyomás
 • mozdony betegség
 • hörghurut
 • bizonytalanság
 • rossz
 • előmenstruációs feszültségegység
 • szenvedő
 • elhízottság
 • izomfeszültség hiánya

A GABA-t a szervezetben számos szerv és rendszer kezelésére ajánlották, beleértve a légutakat, a hasnyálmirigyet, a gyomrot, a magokat, a petefészkeket, a veséket, a májat, a tüdőt és a szemet. GABAergisztikus mechanizmusok találhatók a gyomorban, a belekben, a hasnyálmirigyben, a magokban, a petefészekben, a petevezetékekben, a májban, a veséken, a hólyagban és a tüdőben. Ilyen sokoldalúság, nem csoda, hogy a GABA több agyi problémákkal járhat.

Következtetés: A GABA-t szorongás, depresszió, álmatlanság és egyéb idegrendszeri problémák kezelésére, valamint testépítésre és testsúlycsökkentésre használják. Azt találták, hogy más betegségeket is kezel. A kutatás folytatja ezt a tematikus területet.

GABA és szorongás

Az a személy, akinek a teste nem termel elég GABA tapasztalatot, legalább néhány alábbi tünet:

 • a vágy, hogy enni vagy inni édes dolgokat pihenni
 • feszült vagy merev izmok
 • túlnyomó
 • agitáció
 • pánik
 • aggodalom és félelem
 • az érzés, hogy szeretlek
 • általános aggodalom

Azok a szerek, amelyeket az emberek használnak a nyugtatók – a nyugtatók, a kannabisz és az alkohol – számára azért működnek, mert mindannyian stimulálják a GABA termelését az agyban.

Következtetés: Ha valaki szenved egy GABA hiányosságtól, akkor különféle szorongásos tüneteket mutat. Gyakran visszaélnek a GABAnergikus anyagokkal, mert különböző eszközök lehetővé teszik, hogy felhalmozzák a pihenés érzését.

GABA az alváshoz

Azok, akik nem alszanak jól, általában nem rendelkeznek elegendő GABA-val az idegrendszerükben. A Sleep magazinban közzétett 2008-as tanulmány szerint az álmatlanságban küzdők 30% -kal kevesebb GABA-t idegrendszeri rendszereikben találnak, mint azok, akik jól alszanak, ami megmagyarázza, hogy a depresszió, a szorongás és az álmatlanság általában együtt tapasztalható.

Következtetés: A szervezetnek szüksége van a GABA megfelelő szintjére pihenésre gyógyszerek nélkül. A szorongás, a depresszió és az álmatlanság gyakran a GABA neurotranszmitter termelésének az agyban való egyidejű gátlása.

GABA és szerotonin

A szerotonin nagyon specifikus szerepet játszik mind a GABA, mind a glutamát termelésében, ezért elengedhetetlen az agy egészsége és az általános jólét szempontjából. Egy áttekintés egyetlen tanulmányról: …

“A központi idegrendszerben (CNS) széles körben elterjedt szerotonin neurotranszmitter (5-HT) számos különböző élettani funkcióban szerepet játszik, az agy számos régiójában az 5-HT diffúziósan felszabadul a volumetrikus átvitel révén, és viselkedik neuromodulátor helyett “klasszikus” neurotranszmitterként.

Az OUN 5-HT-ben (szerotonin) nagyon komplex modulációs kontrollt biztosít a glutamát és a GABA transzmissziók között, beleértve a többszörös 5-HT receptor altípusokat és számos hatását. Ez bonyolultabbá válik azzal a ténnyel, hogy az 5-HT számos más neurotranszmitterrel kölcsönhatásba lép, köztük két másik monoamin, norepinefrin és dopamin, amelyek szintén neuromodulátorként működnek.

Számos esetben a kombinált technikák alkalmazása részletesen bemutatta az 5-HT neuromoduláció hatásmechanizmusát. Mivel az 5-HT moduláció rossz működése számos patológiához társult, beleértve a skizofréniát, a gyermek autizmusát, a kognitív és motoros deficitet, a migrént és a kábítószerrel való visszaélést, az 5-HT receptor típusok és mechanizmusainak mélyebb megértése hasznos stratégiákat biztosít az ilyen betegségek kezelésére. ” .

Amint az alábbiakban olvasható, a szerotoninhiány végül számos betegséghez vezet, beleértve a depressziót is.A szerotonin szabályozza mind a GABA, mind a glutamát termelődését, így a GABA megfelelő szintű szerotonin (vagy szerotonin gátlás) hiányában a fentiekben említett körülményekhez vezethet. A szervezetben lévő szerotoninszint fenntartásához vagy optimalizálásához több dolog is szükséges: …

A glutén-intoleranciában szenvedő betegeknél a szerotonin-gátlás szintje jóval magasabb, mint a gluténtartalmú termékek fogyasztására gyakorolt hagyományos immunválasz. A tesztből :.

“Egyidejű és növekvő bizonyítékok azt sugallják, hogy a gluténre adott immunválasz gyakran neurológiai és pszichiátriai tünetekkel jár, és a gluténre (GS) való érzékenység kivételes állapot, potenciálisan különböző mechanizmussal és tünetekkel a cöhögéses betegségtől (CD).

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy segítsék a GS-kből származó CD-ket, és megértsék a gluténnel kapcsolatos neurológiai és pszichiátriai szövődmények mechanizmusait. A központi idegrendszer GS (glutén érzékenység) és CD (Cellius-betegség) hatása nem triviális. Ezért, tekintettel az alultáplált diagnózisra és az esetleges egészségügyi következményekre, ez azt sugallja, hogy jobb módszereket kell kifejleszteni az ilyen rendellenességek lehetséges szövődményeinek felderítésére és megelőzésére. ” .

A tudományos bizonyítékok erőteljesen azt sugallják, hogy a glutén fogyasztása ebben az esetben súlyos káros hatással van az általános agyi egészségre, károsítja a központi idegrendszert (CNS) és gátolja a szerotonin termelést, ami végül abbahagyja a GABA termelést, és a kiegészítést hatástalanná teszi.Számos előnyökkel pótolhatja szerotonin szintjét. A gluténbevitel kiküszöbölése vagy csökkentése, annak ellenére, hogy hajlamos arra, hogy antagonista prolaktint állítson elő a szerotonin ellen, lényeges része ennek a folyamatnak. Kelly Brogan, M. D, azt is írja, hogy a glutén az egyik olyan étel, amely “meg tudja szabotálni az agy egészségét.

Következtetés: A GABA hiányosságának helyreállítását megelőzően rájössz, hogy ez a szerotonin szabályozza a GABA működését a szervezetben neuromoduláció útján. Számos tanulmány kimutatta, hogy a glutén közvetlen negatív hatással van az agyra és a mentálhigiénére, még a lisztérzékenység nélkül is, de csak gluténnel szembeni intoleranciával.

GABA és depresszió

A tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a GABA szintje alacsony a depressziós betegeknél. Csak az antidepresszánsok és a GABA-kiegészítők kombinálásával lehetett csökkenteni a depressziót. A GABA-kiegészítők önmagában nem elegendőek.Ez a fentiekben leírt szerotonintermelés hiányával vagy nem korrelálhat. Ez az eredmény valószínűleg a vér-agy gátjának tulajdonítható, ami nem engedi, hogy a GABA belépjen rajta. A vizsgálat nem alkalmazta a B6-ot, a magnéziumot vagy az L-teant, hogy növelje a szervezet GABA termelési képességét. Egy másik tanulmány a Journal of Effective Disorders című tanulmányában azt is megállapította, hogy a GABA nem gyakorol közvetlen hatást a depresszióra. Ez a tanulmány azt állítja:.

“A depresszióban szenvedő embereket azelőtt határozták meg, hogy a citotiazin (100 mg / nap), az imipramin (napi 100 mg / nap) és a fluoxetin (20 mg / nap) a depressziós emberek és az egészséges kontrollcsoport között A krónikus antidepresszáns terápia nem változtatta meg jelentősen a választ, még akkor sem, ha egyértelmű terápiás hatásról van szó, ezek nem igazolják azt a feltevést, hogy a GABAerg mechanizmusok részt vesznek a depresszió patofiziológiájában és a mechanizmusban az antidepresszánsok hatására. “

Végül egy CNN depressziós vizsgálat kimutatta, hogy a GABA-kiegészítés nem volt hatásos a depresszió kezelésében. A CNN arra a következtetésre jutott, hogy a GABA kiegészítése nem ösztönözte ennek a neurotranszmitternek a természetes termelését a szervezetben. A CNN jelentéséből: …

“Természetesen előforduló GABA és depresszió és szorongás között fennáll a kapcsolat, bár a vényköteles gyógyszerek, mint a Depakote (a bipoláris érzelmi rendellenességek kezelésére alkalmazott antikonvulzív) és a benzodiazepinek (a szorongásos rendellenességek kezelésére) hatással vannak a GABA szintekre, nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy a kereskedelmi A GABA-kiegészítők ugyanúgy befolyásolják a hangulatot. “

A tudományos adatok azt mutatják, hogy a GABA és a depresszió nem érintett az agyban ugyanabban az útvonalon. Bár a GABA-kiegészítésnek számos pozitív egészségügyi előnye lehet (például az izomtónus javulása), a GABA felvétel önmagában nem bizonyul hatékony depressziós tünetek kezelésére.

Következtetés: Az álmatlansághoz és a szorongáshoz hasonlóan a depresszió miatt az alacsony a GABA neurotranszmitterek az agyban. Azonban a GABA-kiegészítők önmagukban nem tűnnek hatékonynak a kezelésben.

GABA dózis

Bár a GABA adagját az FDA nem szabályozza, Dr. Amen 100 és 250 mg közötti napi 2-3 alkalommal szed. Bölcs dolog kezdeni egy kis adaggal, mielőtt fokozatosan megnövelnék azt, hogy megtalálja a “tökéletes pontot”, amely a legjobban illik Önhöz.A megfelelő dózisszint meghatározásakor figyelembe kell venni a nemek, a súly és az életkor tekintetében megjelenő szempontokat is. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a GABA zavarhatja a gyógyszeres kezelést, különösen ha bármilyen idegrendszeri problémát érint. Ha rájössz, hogy a GABA nagyon jól működik, ne cserélje automatikusan a vényköteles gyógyszert. Ehelyett rendezze orvosával az endoszkópos eljárást.

Összefoglaló: Kezdje el az életkor, testsúly, stb. Adagolásának alacsony tartományában, mielőtt megkezdi a leginkább kezelt adagot. Ne felejtsen el bevenni a GABA-t, ha kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, anélkül, hogy orvosával konzultálna.

A GABA biztonságos használata?

Bár az FDA úgy gondolta, hogy a GABA biztonságos anyag, ha terhességet vagy szoptatást igényel, óvatosnak kell lennie az orvos által nem előírt kiegészítők alkalmazása során.Az FDA nem állapított meg adagolási iránymutatásokat a GABA számára, de a felhasználói élmény azt sugallja, hogy a 250 mg-750 mg-os napi 2-3-szor a legalkalmasabb.A kiegészítés tűrése azonban személyenként változik. A GABA orális beadásának mellékhatásai közé tartozik

 • letargia
 • az arc, a nyak, a karok vagy a lábak csikorgatása, bizsergése vagy viszketése
 • Gyors lélegeztetés
 • rövid lélegzetet
 • fokozott szívritmus (sekélyes lökések)
 • a szorongás növekedése (ha túlzott dózisok fennmaradnak, folyamatosan három hónapig tartanak)

A túl sok GABA bevételének mellékhatása magában foglalja a pulzusszám vagy a vérnyomás emelkedését, szédülést és kellemetlenséget (általános elégedetlenség vagy szorongás). Ha több mint 1 g GABA-t vett be, bőrpír vagy szorongás fordulhat elő, mert a távadó további mennyisége bejuthat a szervezet aminosav-készletébe. Ha a vér-agy gát szivárog és hibásan működik, a GABA meghaladhatja azt, bár a molekula túl nagy ahhoz, hogy normális körülmények között ezt megtehesse. Ha Ön az úgynevezett “tiszta szomorúság” típusú beteg, akkor a GABA valószínűleg a megfelelő kiegészítés. Ez a fajta embernek problémái vannak a koncentrációval, a hangulati ingadozással, az alacsony energiafogyasztással. A súlyos depresszió jobban kezelhető egy szerotonin erősítővel a GABA helyett, mert a GABA potenciálisan depressziós epizódot okozhat. A bipoláris vagy az 5-ös vagy 6-os típusú rohamok kezelésére alkalmas betegek jobban kezelhetők egy másik anyaggal. A betegeknek konzultálniuk kell az orvosával a GABA-kiegészítés alkalmazása előtt, mivel a szakemberek, akik tapasztalták a tünetek felismerését, és tudják, hogy mit írjanak fel.

Következtetés: Ha egy GABA hiányt pótolsz, vigyázzon arra, hogy ne használja a terhesség alatt. A legalacsonyabb kiegészítéssel kezdődik az ajánlott kezelési módszer. Ha egy jobb kiegészítő képes megbirkózni egy adott állapotgal, például depresszióval vagy alvásképtelennel, akkor ne vegye be a GABA-t, mert ennek ellentétes hatása lehet. A GABA természetes termelésének újjáéledése a saját idegrendszerünkben általában a legbiztonságosabb megoldás.

GABA természetes források

GABA-kiegészítők ideálisak a szervezetnek a szükséges tápanyagokkal való ellátására, hogy saját GABA-t készítsen. A B6-vitamin, a magnézium és az 1-teanin optimális ebben a hatásban, ezért a legjobb, ha minél többet szerezhet az étrendből.

B6-vitamin

Amint azt a fentiekben kifejtettük, a B6-vitamin hiánya a nagy mennyiségű GABA mennyiségének eloszlását eredményezné. A B6 vitamin könnyen hozzáférhető számos természetes forrásból. Az Országos Egészségügyi Intézet (USA) adataiból :.

“A B6-vitamin leggazdagabb forrásai a halak, a marhahús és az állatok, burgonya és más keményítőtartalmú zöldségek és gyümölcsök (a citrusfélék kivételével) egyéb húsai. Az Egyesült Államokban a felnőttek a B6 vitaminból származó táplálék nagy részét a dúsított gabonafélékből kapják , a marhahús, a baromfi, a keményítőtartalmú zöldségek és bizonyos nem citrusfélék “.

Magnézium

A magnézium ellazítja az izmokat és az idegeket. Támogatja a GABA aktivitását is, növelve a GABA érzékenységét a neuroreceptorokra. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya olyan állapotokhoz vezethet, mint pajzsmirigyhormon egyensúly, cukorbetegség, szorongás és magas vérnyomás. Az Egyesült Államokban a talaj általános rossz minősége miatt sok olyan élelmiszertermék, amely hagyományosan jó magnéziumforrásnak (és más nyomelemeknek) tekinthető, valójában nagyon alacsony magnéziumtartalmú. A magnéziumban természetesen gazdag egyéb termékek, például a teljes gabonafélék, a feldolgozás során elszegényítik ásványianyag-tartalékaikat.Az élelmiszer-feldolgozás alapvetően elosztja a növényi élelmiszerek összetevőinek forrásait, mind a könnyű fogyasztás, mind a romlandóság szempontjából. A gabona fehér lisztbe történő feldolgozása során a korpa és a csíra eltávolításra kerül. Amikor a magokat és dióféléket finomított olajokká dolgozzák fel, az olajok túlhevültek és a magnéziumtartalom elszegényedett vagy kémiai adalékanyagokkal távolítható el. Ezek a növény eltávolított részei gyakran tartalmazzák a legtöbb ásványi anyagot, például a magnéziumot. Az olajfinomítás eltávolítja az összes magnéziumot. A nyersolaj finomításának eredménye nátrium-magnéziumtartalmú termék. A sáfránymag például 680 mg magnéziót tartalmaz 1000 kalóriára. A sáfrányolaj teljesen magnéziummentes. A gabona finomítása 80-97 százalék magnéziumot távolít el. Legalább 20 tápanyagot kell eltávolítani a finomító lisztből. És csak öt helyreáll, ha a javított liszt “gazdagodik”.

A magnézium nem tartozik ezek közé. A cukor finomítása eltávolítja az összes magnéziumot. A melaszok, amelyeket a cukornád finomításával távolítanak el, legfeljebb 25% magnézium RDA-t tartalmaznak egy evőkanálban. A cukornak egyáltalán nincs benne Ebből kifolyólag a legjobb megoldás lehet a magnézium kiegészítése a szervezet igényeinek kielégítésére – különösen akkor, ha fitness-szerelő vagy sportoló vagy. A magnézium-kiegészítők gyakran kombinálódnak a cinkkel a hatékonyság növelése érdekében, különösen, ha az aktív emberek hajlamosak mindkettő hiányára.

L – theanine

A teanin olyan növényi anyag, amelyet a szervezet nem termel. Ez megtalálható a zöld és a fekete tea. A dopamin indítójaként jó érzést és koncentrálást érez. Ez növeli az agyhullámok aktivitását, ami a relaxáció általános állapotához kapcsolódik.Az L-teanin képes áthaladni a vér-agy gáton, növelve a mögötte lévő GABA szinteket. Ennek pontos hatása a stresszmentésre nem tisztázott, mivel néhány kutató résztvevői azt mondták, hogy elhárította az aggodalmait, és segített neki elaludni, míg mások azt állították, hogy nem érezték hatásukat.

Következtetés: A nagy mennyiségű B6-vitamin, magnézium és l-theanin fogyasztása serkenti és erősíti a GABA termelését.

GABA-t tartalmazó élelmiszerek

Amint fent említettük, az ilyen tápanyagokat tartalmazó ételek fogyasztása ideális lenne a szervezetben a GABA szintjének növelésére.Valójában a paradicsom tartalmaz GABA-t is. Azonban ahhoz, hogy ezekből a termékekből táplálkozási előnyökkel járjon, a feldolgozatlan és ökológiai élelmiszereket lehetőleg meg kell keresni.Nagy mennyiségű B6-vitamin található a napraforgómagban, pisztáciában, tonhalban, csirkében, pulyka, sertésborda, szilva, sovány marhahús, banán, avokádó és spenót. A magnéziumot elsősorban zöldségfélék, sötétzöld levelek, diófélék, tökmag, tökmag, makréla, bab, lencse, barna rizs, avokádó, alacsony zsírtartalmú joghurt, banán, füge és csokoládé található. L-teanin található zöld és fekete tea. Minden esetben, minél kevésbé feldolgozzák az élelmiszert, annál nagyobb az esélye, hogy jó minőségű tápanyagforrás lesz.

About Kelemen Gréta 373 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*