Curricuma | Kezdők útmutatója – 8 dolog, amit tudnia kell

[Total:    Average: /5]

Az évek során a tudományos világ egyre inkább érdeklődött az ayurvédikus gyógynövény-gyógyszerek különböző típusai iránt, amelyeket gyógyászati célra használnak, például a kurkuma. Ennek az az oka, hogy bár az emberek, akik több ezer évvel ezelőtt éltek (amikor az ayurvédikus gyakorlatok megkezdődtek) nem rendelkeztek semmiféle különleges technológiával a növények teszteléséhez, mégis tudták meg, hogy mely növényeket fogyasztottak, amelyek jó egészségükre és amelyek rossz volt.Csak teljes mértékben értékelni tudja ezeknek az embereknek a csodálatos felfedezéseit; különösen a növények, például a kurkuma és az általuk kínált előnyök ismerete után. Szeretne többet megtudni arról, hogy az ilyen szerényen használható növény milyen népszerűvé vált a legjobb orvosi szakemberek körében, és többet olvashat a legnépszerűbb kurkuma kérdésekre adott válaszok listájáról.

Mi a kurkuma?

A kurkuma nevű növény az ázsiai legdélebbi részéből származik, ahol sok nap és csapadék van; trópusi erdőkben jó érzés. Feltételezhető, hogy körülbelül egy méter magas, számolva egyetlen szár, virág közepén.De a valóság az, hogy csak az év rövid időszakában történik. Az évszak nagy részében, amelyben a kurkuma él (valójában az évszakok, mert évelő növény), csak egy lakatlan orgon belül van egy igazi virág helyett. Ezért ezeket a hosszú fényes leveleket, amelyek kb. Egy méterrel az alap mentén helyezkednek el, a gyűjtők azonosítására használják.

A kurkuma levelek ehető és aromás helyettesítők a banánlevelek miatt, ezért az ázsiai régióban élő emberek gyakran használják őket csomagolásukra húst, zöldséget és rizst. Jól működnek a speciális rizs és kókusz desszertek alapjaként.Azonban a legértékesebb az a növényi gyökér, amely nagyon keresett. A kurkuma szorosan kapcsolódik a gyömbérhez. Tehát egy hasonló gyökér rizóma van, ami eléri a tucatnyi centiméter széles. A kurkuma gyökere mély narancssárga színű, ami telített, mint a világos sárga gyömbér.

Hogyan dolgozzák fel a szerves kurkuma?

A kurkuma közel kilenc hónapot vesz igénybe, hogy elérje a teljes érettséget, ha más kurkuma gyökerekkel szaporítják, ami a legegyszerűbb megoldás. De ez a szaporítási folyamat is csökkenti az értékesíthető gyökerek számát.Több mint egy évig tart a vetőmag termésétől kezdve a kurkuma, mert hosszú idő telik el ahhoz, hogy eléggé nagy gyökérrendszert alakítsanak ki, és a növény jól megalapozott legyen. A legjobb módja annak, hogy megfelelően fejlett legyen, hogy gyengéden vegye fel a gyökerek egy részét anélkül, hogy megsemmisítené a növényeket. Ily módon a gyökerek egyszerűen növekedni fognak. Ez elsősorban azért lehetséges, mert a rizómák vízszintesen csak néhány centiméterrel nőnek a talaj alatt, és nem függőlegesen, mint egy másik gyökérrendszerű növény.

Mivel a kurkuma legtöbbje csak a világ egyetlen régiójában maradt fenn, nehéz sok gyökereit eljuttatni más országokba, ha frisset akarunk. Ez elsősorban azért van, mert sajnos a szerves kurkuma hosszú élettartammal nem rendelkezik. Ezért meg kell őrizni megfelelően. A karbantartás fő módja a kiszáradás vagy szárítás. Ezt mechanikusan végezzük, mert a kurkuma ezen a területen túl nedves ahhoz, hogy a külső levegő szárítási módszerek hatékonyak legyenek. A kurkuma szárítása után finom porrá ömlik, amelyet széles körben értékesítenek a világ legtöbb élelmiszerboltjának fűszeres részében.

De a kurkuma kapszulákban is kapható, a kiegészítők mellett, azok számára, akik nem szeretik ízét. A CzAsami kurkuma gyökerei érintetlenek maradnak, mert néhány ember ilyen módon enni akar; ők is használják egyes kultúrákban, mint nyakláncok különleges esküvői ceremónia. A kurkuma gyökerei magas víztartalommal rendelkeznek, mivel magas páratartalmú területen termesztenek. Így azt is fel lehet törölni egy cefre és leereszteni, hogy folyadékot kapjunk. A folyadékot ezután a tejhez keverik, palackozzák és népszerű italként fogyasztják el.

A kurkuma jó neked?

Azoknak, akik a kurkumin fogyasztását fontolgatják, fontos lesz a kiegészítők vagy a vásárolt italok italát kísérő összetétel-címke.A kurkuma gazdag, “curcumin” nevű kémiai vegyület, amely gyógyítja a testet. A növény számos más tápanyagot és vitamint is tartalmaz, mint pl.

  • cellulóz
  • béta karotin
  • C vitamin
  • cink-
  • Vas
  • niacin
  • kalcium
  • antioxidánsok
  • Kálium.

Melyek a kurkuma egészségügyi előnyei?

A kurkuma lehetséges egészségügyi előnyeinek száma olyan magas, hogy nem mindegyikük említhető itt.Íme néhány legfontosabb pozitív cselekvés, amely az orvostudósok szerint egy kurkuma lehet:

Emésztési rendellenességek enyhítése

A kurkuma enyhítheti a gázokat, emésztési zavarokat, gyomorfájdalmat és puffadást, ezért sok orvos elkezdte azt ajánlani betegeiknek, akik biztonságosabb alternatívát kínálnak az alumínium alapú over-the-counter (OTC) gyógyszerekkel szemben, amelyeket általában ilyen típusú egészségügyi probléma.Valójában a kurkuma olyan jól működik, hogy néhány súlyos gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedő ember – például a vastagbél-túlérzékenységi szindróma – sokszor évekig naponta kiegészíti a kurkumával a visszatérő relapszusok megelőzését.

Curcumin gyulladáscsökkentő gyógyszer

A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai előnyösek az immunrendszer túlérzékenységének csökkentésére bizonyos típusú immunrendszeri rendellenességekben, például reumatoid artritiszben szenvedő betegeknél. Az arthritisben használt kurkuma enyhíti a napi fájdalmat és kényelmetlenséget, hogy az ilyen krónikus betegségben szenvedők minden esetben megpróbálják megtenni a dolgokat ismétlődő mozgásokkal.Az arthritishez használt kurkuma szintén segít a sportos sérülések vagy sportbalesetek által okozott gyulladás csökkentésében, mivel az analgetikus kezelés csökkenti a sérülést okozó duzzadást és a zúzódást, ha belsőleg vagy külsőleg használják, sérülés helyett. Valójában a legjobb kombinálni ezeket a módszereket: a károsultnak nagy adagot kell venni a kiegészítéssel, mielőtt a sérülést a kurkuma porral és vízzel megdörzsölné.

A szív egészségének javítása

A kurkuma egyik legfontosabb alkalmazása a szív egészségének javítása. A kurkuma csökkentheti a rossz koleszterinszintet, megakadályozhatja az ateroszklerotikus plakkképződést az artériákban, és még kevésbé ragadósabbá teheti a vérsejteket, így nincs esély arra, hogy a beteg vérrögképződést kapjon.

Cukorbetegség kezelése

A kurkuma cukorbetegség formájában egyre gyakoribbá válik, mivel a kurkuma tabletták segítenek a szervezetben a gyulladás csökkentésében, amely gyakran a cukorbetegségben szenvedő embereket érinti a magas vércukorszint miatt. Ez a gyulladás károsítja az artériákat, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Rák kezelés

A kurkuma-tea előnyös mind azok számára, akik rákos megbetegedéssel diagnosztizáltak, mind azok, akiknek nagy a kockázata annak kialakulásában. Ez főként az antioxidánsok nagy számának köszönhető.Az antioxidánsok megvédik a sejteket az oxidatív stressztől a nem megfelelő táplálkozás, stressz és toxin expozíció okozta. Ezenkívül a sérült sejtek önpusztítását okozzák, ami megakadályozza a replikációt. Mivel a rákot a gyors sejtreplikáció okozza, az orvosok úgy vélik, hogy a kurkuma megelőzheti a prosztata, a mell, a vastagbél és a bőrrákot.

Fogyás

Kevés információ áll rendelkezésre a kurkuma szerepéről a testsúlycsökkenésről, mivel kevés tudományos kutatást végeztek a testsúlycsökkentésre gyakorolt hatása miatt. Egyes tanulmányok azonban azt mutatják, hogy segít az anyagcserében.Ez segíthet azoknak az embereknek, akik évek óta próbálják lefogyni a krónikus anyagcsere-rendellenességet, mivel befolyásolják testük kalóriát.

A bőrbetegségek kezelése

A kurkuma nemcsak a tablettákon belül használatos. A bőrbetegségek esetében a kurkuma az ekcéma, pikkelysömör, pattanás vagy más dermatológiai megbetegedések kezelésére szolgál, számos külső előnyöket kínálva.Alkalmazva a bőrre, a kurkuma segít meggyógyítani sebeket és kiütést, valamint csökkenti a duzzanatot, a bőrpír és az irritációt. Egyes nők azt is elmondják, hogy a kurkuma részét képező kurkumint egész nap ragyogóvá teszi a bőrüket, amikor minden nap az arcukra rakják.

Van más kérelem a kurkuma számára?

Az egyik legnépszerűbb kurkuma por természetes ruhadarab. Valójában annyira hatásos az anyagok foltolásában, hogy sokan küzdenek azzal, hogyan lehet eltávolítani a sárga árnyékot, amely érintkezésbe került más olyan dolgokkal, amelyek nem akartak foltozni, például szőnyegek, ágyneműk vagy ruhák.Az éttermek és az élelmiszergyárak a kurkummal kurkumát használják olyan színes élelmiszerekhez, amelyek természetüknél fogva elvesztik a színüket a hő és a levegő miatt. A porított és friss sajtok, a konzerv növényi termékek és a narancssárga és sárga szószok legalább egy kis öntettel rendelkeznek ahhoz, hogy vonzóbbá tegyék őket.

Mi a kurkuma megfelelő dózisa?

A kurkuma adagjának függnie kell az alkalmazott anyag formájától. Ha valaki friss gyökeret eszik, nem szabad több mint egynegyed részét enni, még akkor is, ha egy kis csésze teával.A 600 mg porított szárított kurkuma gyökerét tartalmazó kapszulát naponta háromszor lehet bevenni. Súlyos gyomorbetegség esetén ez az összeg átmenetileg 500 mg kapszulára emelhető, naponta négyszer.De ez az adag nem alkalmazható néhány egymást követő napon át. Ha a folyékony curcuma előnyös, legfeljebb 30 csepp naponta beadható a nyelv alatt vagy egy pohár vízben, mint kurkuma ital. Ezt a dózist a napi több adagban kell elosztani a legjobb eredmény érdekében. .Azok, akik nem találnak termékeket kurkuma, mert nincsenek egészséges élelmiszerbolt a közelben, szintén előnyös lehet egy teáskanál fűszer egy pohár meleg tej minden nap. Vagy egyszerűen megszórják vele az ételt közvetlenül az evés előtt.

A kurkuma mellékhatásai

Szerencsére a kurkuma nagyon kevés olyan mellékhatása, amely akkor fordulhat elő, ha egy személy pótlék formájában veszi fel az anyagot. Ez az egyik oka annak, hogy a kurkuma az egészség megerősítésére szolgál – évekig. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kurkumról végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a túl nagy dózisban a gyomorfekély fokozott kockázatát okozhatja. Ez a mellékhatás a leggyakoribb az olyan személyeknél, akiknek korábbi gyomor- és bélrendszeri problémái voltak. A kurkuma gyulladásra való alkalmazása nem mindig jó ötlet, mert a szervezetnek néha gyulladásra van szüksége a sebgyógyulás természetes folyamatának részeként. Ezért mindenki, aki egészségügyi problémákat okozó betegségben szenved, óvatosnak kell lennie – mert rosszabbá teheti a helyzetet.

Mivel a kurkuma nem szívódik fel könnyen a szervezetben, a kurkuma-kiegészítők adalékként fekete borsot tartalmaznak. A fekete bors megnöveli a szervezet képes önteni a kurkuma egyidejű fogyasztását. Ez azonban problémás lehet, ha más vényköteles gyógyszereket szed, mivel ez befolyásolhatja a felszívódás mértékét.

A fekete bors kivonat néhány gyógyszert hosszabb ideig tart a szervezetben, mert hatása van a májra. Ez viszont túladagoláshoz vezethet, ha a beteg továbbra is a gyógyszeres kezelést a kívánt módon kezeli. Ezért fontos, hogy mindig konzultáljon orvosával, mielőtt cukorbetegségben fekete borsot tartalmazó kurkumot használna.

Azt is meg kell említeni, hogy bár a gyulladásos curcuma-kiegészítők többségének csak étkezési összetevői vannak, nem minden kiegészítés, valóban biztonságosak. A kurkuma-kiegészítőket az FDA nem ellenőrzi. Egyéb összetevőket adnak a CzAsami töltőanyagként. A vállalatok értékesítik őket, hogy növeljék nyereségüket. Gyakran előfordul, hogy veszélyes összetevőket, például ólmot és arzént találnak az “ájurvédikus” kiegészítőkben, amelyekről azt mondják, hogy tiszta kurkuma van. Más nehézfémeket is hozzáadnak a CzAsami-hez. És mindez nagyon negatív hatással lehet az emberi testre.

A kurkuma kiegészítése

A kurkuma nagyon enyhe hatást gyakorol a testre, ezért eredményei nem mindig láthatóak azonnal. A kurkuma általában körülbelül egy-két napot vesz igénybe a gasztrointesztinális problémák, a bőrirritáció és a gyulladás kezelésében.Egy vagy több hónapot vesz igénybe, hogy egy személy várjon a kurkuma pozitív előnyeit a szív- és érrendszerre, ha magas koleszterinszintre vagy atheroszklerotikus plakkképződésre szorulnak az artériás falakon. Ezt az időt csökkentheti a fokhagyma használata a chAsami kíséretében.

A kurkuma azonban soha nem kombinálható más szívgyógyászati készítménnyel vagy vérhígítóval, mivel a vér túlságosan hígítható. A kurkuma-kiegészítőknek a testsúlycsökkentő hatások megismeréséhez szükséges időtartam nem mérhető, mert minden ember anyagcseréje eltérő.Kevesebb mint két hét alatt néhány kilóról kevesebbet jelentettek. De mivel ezek a beszámolók olyan emberekből származtak, akik egyáltalán nem próbálták lefogyni, néhány szakértő megállapította, hogy súlycsökkenés történhetett, mert a kurkuma segítette az egyéb betegségben szenvedő betegek tüneteinek enyhítését.

A kurkuma előnyei – hogyan foglalják össze őket?

A kurkuma-tea és a kurkuma porkészítmények összes előnye a kurkuma. Fontos egészségügyi anyaggá teszik. Ugyanakkor több kutatásra van szükség a kurkuma számára annak meghatározásához, hogy mennyire képes a krónikus betegségek kezelésére. Ezért a kurkuma nem tekinthető “gyógyulásnak” a rák, a cukorbetegség vagy az elhízás szempontjából.A legtöbb esetben az anyag nagyon biztonságos, mivel az egyetlen mellékhatása elsősorban a fekete bors kivonatnak köszönhető, és ezzel kombinálva növeli a kurkuma felszívódását a szervezetben. Azonban azoknak, akik a fűszert használják, óvatosnak kell lenniük a vásárolt curcuma márkájáról.

A kurkuma-kiegészítők sok gyártója ólmot, arzént és veszélyes nehézfémeket termel a termékeihez. Tehát ha meg akarja próbálni ezt az anyagot, érdemes elérni egy jó hírű étrend-kiegészítőt vagy teát.

Míg az FDA nem ellenőrzi az értékesített kurkuma-kiegészítők többségét, az FDA-nak ellenőriznie kell azokat, akik szerves anyagot kívánnak tanúsítani, hogy termékeik valójában nem tartalmaznak vegyszereket vagy egyéb káros összetevőket. Az is fontos, hogy olyan kiegészítők gyártását keressük, akiknek székhelye az Egyesült Államokban van, mivel a világ más országai nem rendelkeznek ilyen pontos biztonsági előírásokkal.

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük